Blog: Is jouw collega de reden voor een nieuwe stap in 2018?

Lorenzo Borhem 18-12-2017 12:40
Categorieën: Nieuws

Vluchten voor je verplichte vrienden

First things first, waarom? Wat is voor jou het motief om überhaupt over een nieuwe carrière stap na te denken? Jouw keuze kan ontstaan uit het feit dat je simpelweg toe bent aan totaal iets anders, je te veel uren voor een te laag salaris maakt of dat je het gevoel hebt dat de leidinggevende geen belangstelling voor je heeft. 

Voor de hand liggende oorzaken zijn wellicht het gebrek aan groeiperspectief bij je huidige werkgever, of een aangekondigde reorganisatie door de directie. Tevens zou het ook door een opstapeling van irritaties kunnen komen. In deze post probeer ik een wat minder voor de hand liggende reden te benoemen voor een eventuele overstap. Namelijk ‘de collega’.

Als een vis in een kom
Steeds vaker spelen omgevingsfactoren een belangrijke rol. Neem als voorbeeld Marianne, 36 lentes jong en voelt zich als Projectleider bij een Adviesbureau als een vis in het water. Marianne heeft de baan waar ze van heeft gedroomd, maar toch mist er iets. Inhoudelijk is het een uitdagende en passende functie en ze krijgt veel vrijheid. Marianne twijfelt aan zichzelf, want ze is ongelukkig met haar baan. Niet wetende waar dit aan zou kunnen liggen maakt ze haar ochtendroutine af. Ze stapt in de auto naar haar werk maar heeft er eigenlijk totaal geen zin in. Bij het arriveren op haar werk begint de ellende al…

Van klachtenkanon naar onderbuikgevoel
Frans, haar directe collega heeft het er maar moeilijk mee. Van klagen over het goedkope koffiezetapparaat tot jammeren over de verouderde printer, Marianne is de klaagbaak. Na het vriendelijk onderbreken van Frans zijn klachtenkanon verplaatst Marianne zich naar haar bureau om rustig de dagelijkse taken uit te voeren. Tijdens het uitvoeren van haar werkzaamheden gebeurt er veel op kantoor. Marianne beseft dat haar onderbuikgevoel niet aan haar functie ligt, maar aan haar omgeving. Zij is omgeven door mensen met andere normen en waarden.

Verplichte vriend op het werk
Je voelt hem al aankomen. Buiten de standaard motieven voor een baanwisseling, spelen bepaalde personen onbewust een belangrijke rol. Ik heb het over de zogeheten ‘collega’. Collega's zijn personen die uitsluitend zijn verenigd om een gezamenlijk doel te bereiken, waarbij de capaciteiten van iedere collega om dit doel te bereiken, door de anderen worden gerespecteerd. Oftewel, de collega is een soort verplichte vriend waar je zelf niet voor hebt gekozen. Vaak groeien collega’s naar elkaar toe en weten elkaar, soms snel, soms minder snel, maar op den duur te waarderen. Mocht dit niet het geval zijn, dan is dit mogelijk de oorzaak van een ongelukkige periode.

Durf de stap te zetten naar de omgeving die bij jou past
Denk goed na over je eigen prioriteiten en stel de balans op. Mocht je het gevoel krijgen dat je inhoudelijk een goede baan hebt, maar jouw omgeving sluit daar niet goed bij aan, dan is er reden voor twijfel.

Solliciteren? Go for it! 
Ben je aan het twijfelen voor een overstap of ken jij iemand die in dezelfde situatie zit? Wij van BK Professionals helpen jou daar graag bij. Neem contact op met lorenzo@bkprofessionals.nl of bereik mij op 088 321 2664.

blog_image:article_bkprof_15135977255a37ab1d5e655.PNG:end_blog_image

blog_image:article_bkprof_15135977135a37ab1194acd.PNG:end_blog_image