Dick (Projectmanager Time Schedule): ‘Meewerken aan de realisatie van de Y-Towers, wie wil dat nu niet?’

Simone Klepper-van der Gaag 5-3-2018 14:23
Categorieën: Nieuws

In de vaste rubriek ‘De Werknemer’ stellen wij telkens een andere BK Professional voor. Ditmaal Dick Baas uit Krommenie. Dick (60) werkt als Projectmanager Time Schedule bij Züblin Nederland in Amsterdam. Züblin is een internationale aannemer en maakt onderdeel uit van de Europese bouwgroep STRABAG SE. Dick is één van de drie medewerkers van BK Professionals die werkzaam zijn bij Züblin.

Toen ik afgelopen maandag het imposante bouwterrein van Züblin opstapte werd ik gelijk door Dick enthousiast ontvangen. Na kennisgemaakt te hebben met zijn collega’s verteld Dick over de ins en outs van het project en uiteraard over zijn achtergrond.

Vraag maar raak!
Dick heeft Civiele Techniek gestudeerd in Amsterdam en mocht na zijn afstudeeropdracht bij een aannemer als Werkvoorbereider in de Utiliteitsbouw starten. De afgelopen vijfendertig jaar heeft Dick veel functies doorlopen bij verschillende aannemers. Je kunt met bouwtechnische vragen gerust bij Dick terecht want hij weet overal een antwoord op.

Combinatie werken met diverse aannemers
‘Ik heb met name meegewerkt aan combinatie werken voor diverse projecten in Amsterdam. De afstemming met aannemers en het strak bijhouden van planningen heeft mede gezorgd dat ik veel kennis en knowhow heb over bouwtechnische aspecten gedurende een project.’

Ik hoefde niet twee keer na te denken
In 2014 kwam Dick in aanraking met BK Professionals en er is gedurende deze tijd goed contact geweest. Toen onze adviseur Tim Houtenbos in aanraking kwam met de uitvraag van dit project nam hij gelijk contact op met Dick. ‘Züblin was bij mij een bekende partij en ik hoefde niet twee keer na te denken. In december zat ik aan de tafel met de directeur van Züblin Nederland en Tim assisteerde mij daar goed bij. Daarna was er een gesprek met de projectdirecteur en met beide heren heb ik een goede klik.

Project Y-Towers
‘Ik mag meewerken aan een mega project (omvang 85.900 m2) aan de noordelijke skyline van de rivier het IJ. Wij bouwen een congreshotel en een residentiële toren van 110 en 101 meter hoog.’ Het congreshotel krijgt in totaal 579 kamers en de residentiele toren krijgt meer dan 230 appartementen. Na voltooiing van dit project behoren de torens tot de hoogste gebouwen van Amsterdam. Dick verteld enthousiast: ‘Dit is niet zomaar een complex project, het vraagt de juiste kennis, afstemming en uiteraard planning. Binnenkort gaan we aan de slag met de twee klimbekistingen voor de twee torens en denk ook maar is aan de logistiek en de toegankelijkheid van de transporten die dagelijks plaatsvinden.’

Teams Work
De slogan van Züblin zegt het al, met diverse kundige mensen wordt er in teamverband aan grootschalige projecten gewerkt. ‘De voertaal is Engels en je hoort veel verschillende talen over de gangen. De sfeer intern is erg goed en mensen hebben vooral veel zin om een waardevolle bijdrage te leveren aan dit project. Zo ervaar ik het ook, ik zorg dat alles gestructureerd en volgens planning verloopt. Het leukste vind ik dat ik dichtbij de bouwput aanwezig ben (en niet meer continu op kantoor), de bedrijfscultuur, samenwerken met mensen met diverse expertises en natuurlijk de complexiteit van dit project in Amsterdam.’

Waar sta je in 2021?
In 2021 is het project opgeleverd. ‘Mijn ambitie voor de komende jaren is op de eerste plaats gezond blijven en meewerken aan projecten van deze omvang.’ Daarnaast is Dick in zijn vrije tijd fanatiek hardloper en stippelt hij graag met zijn vrouw diverse fietsroutes uit. Deze wijze les geeft hij aan het eind van het gesprek mee: ‘Heb respect voor elkaar zowel privé als op het werk’.

Projectmanager Dick Baas over de bouw van de Y-Towers! - Review over een technische functie